Concurrent

Latest news

Concurrent

From August 19, 2022 16:00 to October 09, 2022 17:00

Opening:

Posted by Galleri Image
Hits: 537

Concurrent


Concurrent  Galleri Image præsenterer udstillingen Concurrent med de sydafrikanske kunstnerne Thembinkosi Hlatshwayo og Jansen van Staden, der kurateres af den anerkendte kurator John Fleetwood. Udstillingen vises den 19. august – 9. oktober 2022. 

Concurrent er en udstilling med værker af de to sydafrikanske kunstfotografer Jansen van Staden og Thembinkosi Hlatshwayo. Deres værker forholder sig til de komplicerede forhold i familiedynamikker og steder, traumatiske voldshistorikker, og fotografiets evne til at forandre. Den dykker ned i sammenfletningerne af Apartheidshistorier og kolonialismen som den eksisterer den dag i dag, men også praksisser der angår overgange og modarbejde. 

Begge fotografer gør brug af dokumentarfotoets komplekse ritualer i deres fortællinger, og som en måde at bearbejde disse begivenheder ved at gentænke og omrokere dem. Her forholder de sig til mediets kompleksitet og dets ritualer som udfoldes – at fotografiet ikke bare eksisterer i det øjeblik det bliver skabt, men også er en kompleks samling af indstillinger der akkumulativt bliver til en form for betydningsdannelse. En stor å skabt af mange bække.  

I Microlight begynder Jansen Van Staden sin opsporing med en afslutning: sin fars død. Han søger tilbage i tiden efter de forbindelser hans far havde til familien - historiske artefakter på museer, i hjem og i fotoalbums – til at forstå sporene af oprindelsen for hvordan apartheidideologier blev manifesteret i den sydafrikanske grænsekrig, som forstyrrede hans fars liv, da han som 17-årig blev værnepligtig. Mange af hans værker har at gøre med de traumer der nu har sat sig fast på tværs af generationer. Hans narrativer er sammenvævninger af anekdoter - små ting der til sammen skaber større billeder.  

Slaghuis II er Thembinkosi Hlatshwayos reaktion på en opvækst i et hjem, der også var et værtshus. Han bærer den vold han forbinder med sine oplevelser der, og transformerer oprindelsesstedet fra hjem og værtshus til et fotostudie, hvor volden bliver til et visuelt sprog. Hlatshwayos udforskning består i at han bearbejder fotografier, som billeder, som objekter, som teksturer, iturevet og genfotograferet efter at de har været udsat for værtshusets forhold. Denne performance bliver en rekonstruktion af hans minder, en genskabelse i privatsfæren udført gennem et kamera.

Begge fotografer er opmærksomme på dokumentarfotografiet og dets praksisser, som eksperiment og position, der gør det muligt for fotografiet at slette historien mens de skriver den. 

John Fleetwood, udstillingskurator

KUNSTNERE / KURATOR

Jansen van Staden 
Jansen van Staden (f. 1986) er en sydafrikansk fotograf bosat i Cape Town. Van Staden gør brug af fotografi som et konceptuelt startspunkt for refleksioner om personlige forestillinger og sociale konstruktioner der angår tilhørsforhold og frakoblinger. Han gør brug af personlige anekdoter og billeder til at konstruere narrativer om nutidens Sydafrikas kompleksiteter. Han blev tildelt Charta Dummy Book award I 2021 (Rom) og hans værker var udstillet I “If a Tree falls in a Forest” ved Rencontres d’Arles 2021.
jansenvanstaden.com

Thembinkosi Hlatshwayo 
Thembinkosi Hlatshwayo (f. 1993) er en sydafrikansk fotograf baseret i Johannesburg. Hans værker forholder sig til temaer om førstehånds og nedarvede traumer, vold og minder. Han er interesseret I fotografiets materialitet. Han blev tildelt CAP Prize for Contemporary African Photography i 2019. Hans værker har været udstillet i “Before the night” på Fotomuseum Winterthur (2019).
thembinkosihlatshwayo.onfotomat.com

John Fleetwood 
John Fleetwood (b. 1970, Johannesburg) er en Sydafrikansk kurator og underviser. Han er leder af Photo:, en platform baseret i Johannesburg, som udvikler og promoverer socialt relevante fotoprojekter, og er undervisningsleder af BA photography på the Royal College of Art (KABK), The Hague, Holland. Fra 2002-2015 var Fleetwood leder af the Market Photo Workshop, Johannesburg. Han er grundlægger af the Centres of Learning for Photography in Africa (CLPA). For nylig har han kurateret ‘Intimacy and Resistance: An intergenerational dialogue on South African photobooks’, for Photobook Week Aarhus (Danmark 2020), ‘Five Photographers: A tribute to David Goldblatt’ (inkl. Johannesburg, Bamako, Maputo, Durban, 2018-2019) og ‘Of traps and tropes’ som en del af Kerkennah International Photography Festival (Tunesien, 2018). I 2017, var han gæsteredaktør for Aperture’s Platform Africa edition. 
www.phototool.co.za

SEMINAR

Der vil blive afholdt et seminar d. 29. september 2022 med kunstnerne og kuratoren samt Jacob Lund, lektor i Æstetik og Kultur Aarhus Universitet. Jacob Lund har i sin forskning beskæftiget sig med mange af udstillingens temaer og Sydafrikansk samtidskunst specifikt. Information om tid og sted følger.

Udstillingen er støttet af Augustinusfonden, Statens Kunstfond og Kulturudviklingspuljen (Aarhus Kommune).

Foto: Jansen Van Staden "Pa, Lake Albert, Uganda, 2010", From the series Microlight.