Abdellah Taïa

Abdellah Taïa, forfatter, Marokko.
Udstillingsperiode:
01-02-2016 - 29-02-2016
Medie:
Titel:
Abdellah Taïa
Kunstner:
Abdellah Taïa kom til Aarhus i februar 2016 på residency ved Aarhus Litteraturcenter. Taïa er en marokkansk forfatter af prosa-fiktion, som er bosat i Frankrig og har udgivet adskillige romaner inspireret af hans eget liv. Under hans ophold blev to af hans romaner udgivet på dansk, nemlig Salvation Army og An Arab Melancholia. Begge bøger handler om unge, marokkanske drenge, der oplever deres homoseksualitet for første gang og eksperimenterer med dette, alt imens de holder det hemmeligt for deres familie og venner. I 2006 blev Taïa den første åbent homoseksuelle arabiske forfatter og med Salvation Army gav han eftersigende den arabiske verden sin første homoseksuelle hovedperson. Siden da er han blevet en ikonisk figur i Marokko, hvor homoseksualitet stadigvæk er ulovligt. 

Under Taïas residency medvirkede han i to artist talks, hvor den ene blev holdt af de lokale bibliotekers internationale litteratur scene, Authors in Aarhus, hvor han talte med sin danske tolk, Simon Hartling, og den anden blev holdt af Aarhus Litteraturcenter, hvor han talte med en anden FRESH EYES forfatter, Niviaq Korneliussen.

Som et resultat af sit residency har Taïa skrevet en kærlighedshistorie, som foregår i Aarhus og er skrevet i brevform. Det er en rørende historie om et forhold mellem to mænd, hvad der fører dem sammen og adskiller dem igen. 

BIO
Abdellah Taïa studerede Fransk Litteratur på universitetet mens han stadigvæk boede i Rabat, Marokko, men pga. legater havde han mulighed for at flytte først til Schweiz og senere Frankrig for at færdiggøre sit speciale. Taïa er nu bosat i Paris. Han udgav sin første bog, Mit Marokko, i 2000 og har siden da udgivet syv romaner, heriblandt Le Rouge du Tarbouche Séguier (2004), Le Jour du Roi (2010) og Un Pays pour Mourir (2015). Ved siden af sit forfatterskab har Taïa også instrueret og skrevet manuskrift til film, han har instrueret en udgave af hans egen roman Salvation Army, som blev vist for første gang ved Venedig og Toronto film festivalerne i 2013. 

Hjemmeside: http://abdellahtaia.free.fr/

Foto: Abderrahim Annag.