This Island Earth

This Island Earth præsenterede fem kunstnere bosat i Island, som alle vendte blikket mod naturen. Alle fem kunstnere præsenterede værker, som synes at udfordre beskuerens virkelighedsfornemmelse i relation til naturen.
Udstillingsperiode:
18-08-2017 - 01-10-2017
Medie:
Fotografi, video
Titel:
This Island Earth
Kunstner:
STUART RICHARDSON, KRISTÍN SIGURÐARDÓTTIR, PÉTUR THOMSEN, CLAUDIA HAUSFELD & HALLGERÐUR HALLGRIMSDÓTTIR
Island markerer sig stærkt indenfor billedkunst og den islandske natur er ofte et gennemgående tema. Landskabsfotografiet har siden begyndelsen indtaget en nøgleposition i den islandske kunsthistorie i opbygningen og bevarelsen af en national identitet, og genren spiller fortsat en afgørende rolle på den fotografiske scene. 

This Island Earth præsenterede fem kunstnere bosat i Island, som alle vendte blikket mod naturen. Deres tilgang til emnet er højst personligt, men et fælles karakteristika ved værkerne, der både omfattede fotografi og video, er en udfordring af beskuerens virkelighedsfornemmelse i relation til naturen.

De fem deltagende kunstnere i This Island Earth er Stuart Richardson, Kristín Sigurðardóttir, Claudia Hausfeld, Pétur Thomsen og Hallgerður Hallgrimsdóttir. Udstillingen kurateres af Katrin Elvarsdóttir, som udover sit kuratoriske og kunstneriske virke er leder af The Icelandic Photography Festival i Reykjavik. Hver kunstners metode er meget personlig, hvilket resulterer i en mangfoldighed af kompositioner, strukturer og visuelle narrativer. Stuart Richardson dokumenterer landskabet omkring en smal fjord i øst med strålen fra et fyrtårn i en øde landsby, der ofte omtales som Islands mindste, som eneste lyskilde. Kristín Sigurðardóttir printer, folder og scanner fotografier og skaber kompositioner i flere lag, som svæver frit i rummet, og manipulerer, skubber og trækker i tiden. Claudia Hausfeld skaber rum, som leger med det visuelles pålidelighed, og arbejder med dekonstruktionen af det fotografiske billede. Pétur Thomsens landskabsfotografi viser os, hvordan tiden efterlader sit poetiske præg på verden.  Hallgerður Hallgrimsdóttir tager beskueren på en dramatisk rejse til et ukendt sted med en serie af sort-hvide billeder, hvor hun sammenstiller naturen med sine intime selvportrætter. Alle fem kunstnere præsenterede værker, som synes at udfordre beskuerens virkelighedsfornemmelse i relation til naturen – nogle præsenterede os for mystiske scener, hvor kunstigt lys skabte en ildevarslende atmosfære, mens andre arbejdede med dekonstruktionen af det fotografiske billede.

I forbindelse med udstillingen udgav vi et rigt illustreret katalog med tekster af udstillingens kurator Katrín Elvarsdottir og Ann-Sofie Nielsen Gremaud, PhD og kunsthistoriker. 

Begivenheder i løbet af udstillingsperioden:
Åbningen fandt sted som en del af Gallery Night Aarhus, hvor 5 Aarhus gallerier gik sammen om at skabe en aften fyldt med kunstbegivenheder. Af samme årsag var åbningstiden ved ferniseringen blevet udvidet til kl. 19. De øvrige deltagende gallerier var Charlotte Fogh Gallery, Gallerie MøllerWitt, Galleri Profilen og Galleri Jacob Bjørn.

Dagen efter åbningen, d. 19 august kl. 14, gav fire af kunstnerne fra udstillingen, Hallgerður Hallgrímsdóttir, Kristín Sigurðardóttir, Pétur Thomsen og Stuart Richardson, artists talks på Galleri Image. 

Under Photobook Week Aarhus 24. september afholdte Claudia Hausfeld en workshop om fotografiske teknikker i samarbejde med Mørkekammeret på Godsbanen. 

Photobook Week Aarhus har i år bl.a. fokus på landskabsfotografiet og i den forbindelse var der en særudstilling med nye islandske fotobøger, kurateret af Katrin Elvarsdóttir. 

Den 30. september afholdte vi seminaret Separate and Together: Landscape Imagery and Icelandic Identity om islandsk samtidskunst med særligt fokus på dansk-islandske relationer. Seminaret blev afholdt på Galleri Image. Deltagerne ved seminaret var Ann-Sofie Nielsen Gremaud, PhD i kunsthistorie og kulturelle studier fra Københavns Universitet, Katrin Elvarsdóttir, kurator og leder af The Icelandic Photography Festival i Reykjavik, Sigrun Alba Sigurðardóttir, kurator og lektor ved Islands Kunstakademi og Inga Lara Baldvinsdóttir, leder af den fotografiske afdeling ved Islands Nationalmuseum. 

Udstillingen var støttet af Statens Kunstfond, AP Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Aarhus Stiftstidendes Fond, Kulturudviklingspuljen, Dansk-Islandsk Fond, Fonden for Dansk-Islandsk Samarbejde og Grosserer L.F. Foghts Fond