Kind of Noisy Silence

Ved Galleri Images 40 års jubilæumsudstilling KIND OF NOISY SILENCE viste Hanne Nielsen og Birgit Johnsen et helt nyt videoværk af samme navn. Hanne Nielsen og Birgit Johnsen betragter videomediet som en anskuelsesform, hvor virkelighed og eksistens kan undersøges, diskuteres, samle og desorientere på en og samme tid.
Udstillingsperiode:
05-05-2017 - 25-06-2017
Medie:
Video, fotografi, installation
Titel:
Kind of Noisy Silence
Kunstner:
Birgit Johnsen & Hanne Nielsen
Ved Galleri Images 40 års jubilæumsudstilling KIND OF NOISY SILENCE viser Hanne Nielsen og Birgit Johnsen et helt nyt videoværk af samme navn. Hanne Nielsen og Birgit Johnsen betragter videomediet som en anskuelsesform, hvor virkelighed og eksistens kan undersøges, diskuteres, samle og desorientere på en og samme tid. 

Hanne Nielsens og Birgit Johnsens videoværk KIND OF NOISY SILENCE viser et korværk, hvor tonematerialet er skiftet ud med tavshed og gisp, og hvor korsatsen forløses alene af en intens holden vejret, afløst af afmægtige gisp for at få luft. Værket lægger sig således i forlængelse af historiske avantgarde-værker såsom John Cages ikoniske 4:33, hvor værkets satser bestod af tavshed til fordel for en højnet lydhørhed hos tilhørerne. Det er således et affektskabende værk, og som vi umiddelbart genkender med vore egne kroppe og lytter empatisk til med eget tilbageholdt åndedræt. For korsatsen træder tydeligt frem og danner strukturen. Dirigenten fører koret med sikker hånd: unisont og polyfont træder det frem og glider tilbage i pausens tavshed, samler sig og skilles ad, nærmer sig og fjerner sig i én bølgende, fragmenteret bevægelse ind i og ud af intetheden, i både lyd og billede. Frygten for, at intet sker, beskriver ifølge Jean Francois Lyotard den tærskel, hvor vi tydeligst står over for det sublime. Hvor vi overrumplede mister mælet foran den sorte afgrund: "Tænk, hvis intet sker!" Det sublime er fyldt med både rædsel og forløsning. KIND OF A NOISY SILENCE overfører således korets og beskuerens tærskeloplevelse til at blive et billede på det ensomme individ stående over for en uforudsigelig, uaflæselig og diffus verden, men hvor man stædigt forsøger at fastholde en struktur på tilværelsen ved dog at gispe sammen i en kollektiv polyfoni. Udover videoværket vises andre værker i en samlet installation, som på hver deres måde går i interaktion med KIND OF NOISY SILENCE.

Birgit Johnsen og Hanne Nielsen er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i hhv. 1991 og 1990. De har arbejdet sammen om videoværker, dokumentar og installationer siden 1993. Nielsen og Johnsen har haft en lang række udstillinger i ind- og udland. I udlandet bla Polen, Norge, Sverige, Rusland og Kina. Sidste år modtog de Danmarks største hæderspris indenfor kunst, Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat, og i 2017 modtog de Eckersberg Medaljen.

Louise Wolthers, kurator og researcher ved Hasselblad Center, åbner udstillingen.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond, Kulturudviklingspuljen og CAC Fonden