Abstract cloud, curved line, prism, nothing

I efteråret 2014 viste Galleri Image den danske kunstner Emil Saltos udstilling Abstract cloud, curved line, prism, nothing. Værkerne var inspireret af både videnskabelige eksperimenter og mystiske teorier.
Udstillingsperiode:
31-10-2014 - 21-12-2014
Medie:
Fotogram, installation
Titel:
Abstract cloud, curved line, prism, nothing
Kunstner:
Emil Salto
Matematiske formler og systemer bliver i Emil Saltos hænder til poesi i udstillingen Abstract cloud, curved line, prism, nothing. Helt uden brug af kamera skaber den danske kunstner fotografiske værker, hvor matematiske lovmæssigheder omfortolkes og udfordres med brug af Saltos velkendte geometriske former og æstetiske benspænd. Han er kendt for sine sorte, hvide og grå værker, der med brug af sindrige teknikker peger tilbage på den fotografiske proces. Centralt i Saltos arbejde ligger en undersøgelse af begreberne tid og rum, eksemplificeret ved skabelsen af det kameraløse fotografi samt hans gentagne og direkte undersøgelser af det fotografiske medies materialitet.
Også i Abstract cloud, curved line, prism, nothing gør Salto brug af monokromerne i digitale fotomontager og fotogrammer. Sidstnævnte skabes ved at lægge opake eller gennemsigtige objekter direkte på lysfølsomt papir, der belyses i mørkekammeret, hvorefter et billede opstår. Salto sammenligner arbejdsprocessen, hvor han i bælgmørke behandler systemer og tegn, med shamanistiske ritualer. Arbejdet kan opfattes som en skabende handling, hvor Salto i den fotografiske registrering af objekterne presser sig selv ud over sine egne greb, hvorved der opstår nye indsigter i sammenhænge og symbolikker.

“Mine værker kan betragtes som scenografier, hvor jeg trækker paralleller mellem fotografiet, teatret og performativitet. Jeg arbejder med en ide om fotografiets proces som et drama, hvor lys og tid tænkes som et narrativ,” fortæller han.

Mørket er centralt i shamanismen, hvor man mener, at natten er den mest befordrende tid til at få indsigt i uklarheder, mysterier og vores egen eksistens.  En lignende proces finder sted, når Salto bevidst fejllæser matematiske formler som poesi. Her lader han et system af alle tænkelige kombinationer af en trekant, en firkant og en cirkel (de)generere ud i et nyt og nærmest kodet sprog, når han kaster uforudsigelige elementer som en kurvet linje, ingenting og frie, æstetiske valg ind i formlen.

Emil Salto bor og arbejder i København og er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i år 2000. Han er aktuel med soloudstilling Light Forms på det amerikanske museum Secca og er lige udkommet med Kunstnerbogen One hand, and the other på Cornerkiosk Press, Oslo. Han har haft soloudstillinger i blandt andet USA, Norge og Danmark samt deltaget i talrige gruppeudstillinger rundt om i verden, og er blevet kommissioneret til en udsmykning af Niels Bohr Bygningen i København i 2016.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond.