HIBALHIDHOO

Kan man som dansk kunstner gøre en væsentlig forskel på en lille tropeø? Den danske konceptkunstner Søren Dahlgaard, valgte i perioden 2002-2004 at lave et test-grøntsagsprojekt, på den lille maldiviske ø Hibalhidhoo, som ligger 100 km nord for hovedstaden Malé.
Udstillingsperiode:
07-01-2011 - 20-02-2011
Medie:
Fotografi og video
Titel:
HIBALHIDHOO
Kunstner:
SØREN DAHLGAARD
Kan man som dansk kunstner gøre en væsentlig forskel på en lille tropeø? Den danske konceptkunstner Søren Dahlgaard, valgte i perioden 2002-2004 at lave et test-grøntsagsprojekt, på den lille maldiviske ø Hibalhidhoo, som ligger 100 km nord for hovedstaden Malé. Han flyttede dertil med sin maldiviske kone, og deres lille barn: Kunne han med eksisterende dyrkningsmetoder fra moderne drivhusgartneri, skabe en væsentlig forskel og udvikling af et lille isoleret tropisk ø-samfund, hvor man hidtil har været afhængig af import af næsten alle varer, inklusiv frugt og grønt? Projektet skulle afklare om øen, med dens meget saltholdige grundvand og dens meget sandede jord, der gjorde dyrkningsbetingelserne svære, ville kunne ændres med den rette teknik, til at kunne bære dyrkning af afgrøder i stor skala. Udstillingen på Galleri Image forsøger at fortælle historien. Vi befinder os på en øde ø, hvor den fundamentale infrastruktur bliver bygget, med afsaltningsanlæg, huse, pumpestation, el-kraftværk, brønd og drivhus på 3000 m2.
Under titlen HIBALHIDHOO vil Søren Dahlgaard skabe et familiært rum i Galleri Image med et stuearrangement på en bunke sand, hvor besøgende kan sætte sig til rette, og bladre i familiealbum, der vil vise opbygningen af projektet på øen, dagligdagen og produktionen. På væggene vil en række udvalgte af disse billeder hænge i panoramaformat. På et fjernsyn vil en video vise tiden på øen, hvor Søren Dahlgaards far er fortælleren, der læser et brev op, som han selv skrev til familie og venner, under sit besøg på øen, mens projektet stod på. Landbrugsprojektet minder om et kæmpe kunstprojekt, der indeholder en masse research og faglig viden, logistik, budgettering, regnskab og økonomi, ansatte, produktion, kommunikation, markedsføring samt indkøb og salg. Processen, historien, iscenesættelsen og fortællingerne er i fokus, og Dahlgaards fotografier dokumenterer det fortalte og selve processen, men med en direkte kunstnerisk optik, til forskel fra det ellers videnskabelige og "gartner"faglige udgangspunkt i projektet.

Søren Dahlgaard (f.1973) er konceptkunstner, uddannet fra Slade School of Fine Arts, University College i London 2002. Søren Dahlgaard har udstillet over hele verden, og boede som nævnt på Maldiverne fra 2002-2004. Han er særligt kendt for sine fotografiske Dej portrætter og performances. Hans værker er i flere private og offentlige samlinger.

Udstillingen på Galleri Image er en del af et samarbejde med Århus Kunstbygning, der under udstillingstitlen GROWING VEGETABLES ON A CORAL ISLAND, vil vise et andet aspekt af Søren Dahlgaards projekt. Udstillingen i Århus Kunstbygning, med fernisering fredag d. 21. januar, vil primært blive dokumentarisk og rumme installationer over og gengive drivhusprojektet. Udstillingen tager del i Århus Kunstbygnings tema for 2011: IMAGINE - mod en økoæstetik. Et tema inspireret af kunstner, filosof og kurator Rasheed Araeens manifest omkring om kunst i dag kan/skal gøre en forskel i verden?
Lørdag den 22. januar kl. 11 vil Rasheed Araeen deltage i en debat med kuratorkollektivet Latitudes og kunstnerduoen Christina Hemauer og Roman Keller om dette emne. Med dette tema ønsker Århus Kunstbygning at nuancere den position mellem kunstnerisk eksperiment og revolutionær intervention, som blev udlagt i temaet for årsprogrammet 2010: MODIFIKATIONER. Et fælles katalog vil blive skabt til udstillingen.

Fernisering: fredag d. 7. januar kl. 16-18 2011

Debat: FARMING NEW POSSIBILITIES, lørdag d. 22. januar 2011 kl. 15.00 på Galleri Image
Helt ekstraordinært har Galleri Image den ære at få besøg af den anerkendte, London - baserede kunstner, filosof og kurator Rasheed Araeen. Rasheed Araeen vil diskutere med Søren Dahlgaard, med udgangspunkt i Rasheed Araeen’s eget MANIFEST om kunst i dag kan/skal gøre en forskel i verden?

Udstillingen er støttet af Statens Kunstråd, Aarhus Kommunes Kulturudviklingspulje,

sponsorlogoer
sponsorlogoer